Főoldal

“Ússz az egészségedért, ússz önmagadért !” 

Az úszás az ember egyik legősibb mozgásformája. A futáshoz hasonlóan nayszerű módja fizikumunk általános megdolgoztatásának és a teljes lelki kikapcsolódásnak. 0-99 éves korig mindenkinek jót tesz.

Az úszás kellemes időtöltés, kikapcsolódás, lazító és pihentető mozgásforma. Akik rendszeresen járnak úszni, tudják milyen jótékonyan hat szervezetükre a vízben lebegés, tempózás. Élmény ebben a természetes közegben megszabadulni testi és lelki terheinktől.

Az úszás élettanilag az egyik legkiválóbb aerob mozgásforma. Pozitív élettani hatásai miatt, szinte minden korosztály számára ajánlott. Technikája ráadásul viszonylag könnyen elsajátítható.

Mikor kezdjen gyermekünk úszni ?

babaúszás

Minden gyermek életében elérkezik az az idő, amikor óvodába, majd később iskolába kell mennie.     Ezek az időpontok viszonylag könnyen meghatározhatóak, azonban amikor szülőként azon gondolkodunk, hogy vajon a gyermekünk mikor lesz elég érett a szervezett és rendszeres sportolás elkezdéséhez, eggyel nehezebb kérdés előtt állunk.

A tudományos kutatások azt igazolják, hogy körülbelül négy éves kortól érik el a kicsik azt az életkort, amikor már képesek arra, hogy megfelelő figyelemmel és összpontosítással hajtsanak végre feladatokat. Ekkor már nem okoz nekik gondot egy-egy órahosszán keresztül egyféle tevékenységre koncentrálni, kellően el tudnak mélyedni a sportokban. Felmerül viszont a kérdés, hogy a rengeteg lehetőség közül mit is válasszunk?

A különböző sportok közül mindegyiknek megvan a maga hasznossága, hogy milyen izomcsoportokat és készségeket fejleszt. Például a táncolás elsősorban az emlékezőkészséget serkenti, a balett pedig kifejezetten alkalmas a hajlékonyság és a rugalmasság eléréséhez. A különböző csapatsportok, mint a foci, kosárlabda vagy a floorball megtanítják a gyerekeket csoportban gondolkodni és figyelni egymásra.

Az úszás viszont a lehető legjobb választás ebben az életkorban is, hiszen ötvözi az összes jó tulajdonságot: fejleszti a koncentrációs készséget, közösségbe szoktat és a szervezet fejlődésére is kiemelten pozitív hatást gyakorol.

Miért jó a gyereknek?

Az uszoda egy olyan hely, ahová minden gyermek örömmel érkezik, hiszen a vízben való lubickolás a nyaralások hangulatát idézi.

Az úszásoktatást ebben az életkorban sok játékos elemmel egészítjük ki, amely segítségével folyamatosan fejlesztjük a gyerekek figyelmét. A különböző feladatsorok ismétlésével egyre jobban megtanulnak összpontosítani és kitartóakká válnak. Nagyon fontos azonban a fokozatosság, ezért mindig ügyelünk arra, hogy mindenki a saját képességeinek és edzettségének megfelelő mennyiségű gyakorlatot végezzen. A kiscsoportos forma segít a gyerekeket felkészíteni az iskolára, mert itt az óvodához képest megtapasztalják azt is, hogy nem csak játszótársak lehetnek, hanem közösen tanulnak.

A gyerekekben 4 éves korban még sokkal kevesebb a félelemérzet, így természetesebben tudnak hozzászokni például a mélyvízben való mozgáshoz.

Happy child in a swimming pool

A sport szervezetre gyakorolt hatása

Az úszás során a vízben a gravitáció mértéke lecsökken, ami leveszi a terhet a gerincről, növeli annak rugalmasságát és egyben erősíti a gerinc tartásában résztvevő izmokat is. Ezért a tartáshibák megelőzésének és kezelésének a legjobb eszköze az úszás. Ezen kívül pozitív hatást gyakorol a csontrendszerre, ami döntő fontosságú a fiatalok fejlődésében, hiszen elősegítik a csontok megvastagodását, a csontsűrűség növekedését, ezáltal az egész test hosszanti növekedését is. A többi sportoz képest az úszás előnye, hogy nem csak egy kifejezett izomcsoportra hat, hanem általánosságban növeli az állóképességet és ellenállóbbá teszi az immunrendszert.

 

Sablon: Baskerville 2, Anders Noren fejlesztésében.

Fel ↑